Tüketici Hukuku

Toplumsal bilincin artmasıyla tüketici hukuku önceki dönemlere nazaran çok daha önemli hale gelmiştir. Özellikle de 2013 tarihli 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun sonrasında, tüketiciler ile üretici, aracı veya tedarikçiler arasında çeşitli davalar görülmektedir. Bahsedilen kanunla birlikte 6102 sayılı Türk Ticaret kanunu da bu hukuk dalının önemli dayanakları arasında yer almaktadır.

Görülen davaların niceliği her geçen gün artmaktadır. Bununla birlikte nitelik bakımından da dava türleri çeşitlenmektedir. Bunun en büyük nedenlerinden birisi ise çeşitli sebeplerle mağdur edilen tüketicilerin sayısının sürekli olarak artmasıdır. Tüketici hukuku kapsamında görülmekte olan davalar genellikle:

  • Ürünün iadesi veya değiştirilmesi
  • Tedarik yetersizliği ve enflasyona bağlı para kaybı
  • Üretici, aracı veya tedarikçilerin keyfi uygulamaları
  • Tüketici tutumları veya kusurları nedeniyle üreticinin mağdur olması

türünde çift taraflı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ticari Uyuşmazlıklar

Tüketici hakem heyetlerinin her ilde yaygınlaşması tüketici hukuku açısından olumlu bir gelişme olarak kaydedilmektedir. Tüketici ile satıcı arasındaki çeşitli ticari uyuşmazlıklar bu yolla giderilebilmektedir. Burada görevli hakem heyetleri, dosyayı iki yönlü olarak inceleyerek bir tarafı haklı veya haksız bularak çözüm yolu aramaktadır.

Kimi durumlarda ise buradan çıkar kararlar, taraflardan birini veya her ikisini memnun etmeyebilmektedir. Bu durumda ise taraflar yine yargı yoluna gitmeyi tercih etmektedir. Kimi zaman ise uyuşmazlıkların çözümü için yargı yolu doğrudan tercih edilebilmektedir. Sık görülen davalardaki olayların konularına bakıldığında ise:

  • Mesafeli satış sözleşmeleri (online ticaretler)
  • Kredi veya taksitli alışveriş sözleşmeleri
  • Tur veya tatil sözleşmeleri
  • Abonelik ve taahhüt sözleşmeleri
  • Gerçek ve tüzel kişiler arasında düzenlenen iş sözleşmeleri

şeklinde genel bir listeleme yapılabilmektedir. Bunlar veya bunların dışında bir tüketici sorunu yaşıyorsanız tüketici hukuku konusunda deneyim ve başarı sahibi bir hukuk bürosuna başvurmanız gerekmektedir. Bu sebeple bizi arayarak görüşme, randevu veya danışmanlık talep edebilirsiniz.

Bu alan örnek bir metinden oluşturulmuştur. Daha sonra değiştirilmek üzere eklenmiştir. Metinler hazır olduğunda bu metin yerine yeni makale içerik eklenecektir.